Ψωρίαση

Η Ψωρίαση είναι μια δυσλειτουργία η οποία επιδρά στο δέρμα και τις αρθρώσεις. Συνήθως προκαλεί κόκκινες φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα.

Οι φολιδωτές κηλίδες που προκαλούνται από την ψωρίαση, οι οποίες λέγονται συνήθως ψωριασικές πλάκες, είναι περιοχές φλεγμονής και υπερβολικής παραγωγής δερματικών κυττάρων. Οι πλάκες σχηματίζονται καθώς μια μεγάλη ποσότητα δερματικών κυττάρων συγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο και το δέρμα παίρνει ένα ασημί ή άσπρο χρώμα. Οι πλάκες εμφανίζονται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στο κεφάλι ή τα γεννητικά όργανα. Για τις περισσότερες μορφές Ψωρίασης έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι μεταδοτικές.

Παρόλο που υπάρχουν αναφορές για μετάδοση Ψωρίασης με ελαφρά τυχαία επαφή, τα ακριβή αίτια της Ψωρίασης δεν είναι ακόμη γνωστά και αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει αναφερθεί μετάδοση της Ψωρίασης αφορούν γενικά πολύ έντονες εκδηλώσεις της Ψωρίασης κατά Πλάκας, με άσπρα φολιδωτές κηλίδες αντί για το συνηθισμένο κόκκινο χρώμα που έχουν οι πιο ελαφριές μορφές.

Η δυσλειτουργία είναι χρόνιας μορφής, εμφανίζεται κατ’ επανάληψη ή με ένταση που ποικίλει από μικρές μεμονωμένες κηλίδες στο δέρμα έως πλήρη κάλυψη ολόκληρου του δερματικού ιστού. Επιδρά συχνά στα νύχια των χεριών και των ποδιών (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) – αυτό μπορεί να είναι και το μοναδικό σύμπτωμα μερικές φορές.

Η Ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, γνωστή και ως Ψωριασική Αρθρίτιδα. Περίπου το δέκα έως και δεκαπέντε τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση εμφανίζουν κάποια στιγμή και ψωριασική αρθρίτιδα.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της ψωρίασης, αλλά πιστεύουμε ότι έχει και κάποιο γενετικό παράγοντα. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ψωρίασης. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και το κάπνισμα. Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να υποφέρουν και από κατάθλιψη ή να έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση.